După ce Adrian Bold, fostul arhitect-șef al Primăriei Municipiului București (PMB), a fost pensionat intempestiv de Nicușor Dan, evenimentele au luat o turnură absolut surprinzătoare. Damian Matei, directorul Direcției Generale Urbanism și Amenajarea Teritoriului, a fost desemnat arhitect-șef interimar al Capitalei, numai că lucrurile nu au intrat pe un făgaș normal, ba chiar din contră.
Fostul arhitect-șef Adrian Bold a sesizat Prefectura Capitalei (toate detaliile AICI), acuzând că mai multe certificate de urbanism și autorizații de construire au fost semnate de altcineva, în locul său, fără ca el să-și fi delegat atribuțiile.
Autorul acestui denunț este urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU), iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.
Contactat de Gândul, Alexandru Pânișoară a declarat, în exclusivitate, că era de datoria sa civică să facă un astfel de denunț, rezultatele controlului efectuat de ISC la Primăria Capitalei fiind concludente.
Mai mult, acesta spune că Damian Matei, directorul Direcției Generale Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului București și arhitect-șef interimar, ar fi fost cunoscut, de mult timp, drept ”omul lui Nicușor Dan”.
”După ce arhitectul-șef al PMB, Adrian Bold, a ieșit la pensie, acesta a denunțat către autorități că s-au întâmplat nereguli, respectiv că altcineva a semnat în locul său certificate de urbanism și autorizații de construire.
În perioada aprilie – mai 2023, Damian Matei, fără să aibă delegate aceste atribuții, a semnat peste 200 de certificate de urbanism. Plus 15 autorizații de construire. Fiind semnate de o persoană fără calitate, sunt lovite de nulitate absolută. Ele pot fi anulate ușor, din start. Numai că, în baza acestor acte semnate de Damian Matei, se fac lucrări de construire, acte notariale, contracte… Neavând această calitate, Damian Matei a săvârșit niște infracțiuni, semnalate în denunț.
A fost pus de Nicușor Dan arhitect-șef. Știm că de când a venit în PMB a fost folosit de Niucșor Dan pentru semnarea unor astfel de certificate de urbanism, care, știm cu toții, ba se emit, ba nu se emit… Atunci când Adrian Bold, fostul arhitect-șef, făcuse un pas în spate, poate aștepta să-i vină pensia liniștit și nu dorea să se mai bage.
Damian Matei a fost și este omul lui Nicușor Dan, se știe asta, orice discuție pe care doreai să o faci cu arhitectul-șef nu se finaliza, vorbeai cu Damian Matei. E de datoria mea, ca și cetățean, când aud de asemenea lucruri care surprind și îngrijorează, să sesizez organele de urmărire penală, pentru a cerceta și dispune măsurile legale”, a afirmat Alexandru Pânișoară, președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.
În fapt, se arată în denunțul lui Alexandru Pânișoară – din care Gândul prezintă extrase, în exclusivitate, ”în perioadele 03.04.2023, 07.04.2023, 24.04.2023, 02.05.2023, 05.05.2023, 15.05.2023 si 17.05.2023, numitul Damian Matei, ocupând funcția de Director al Direcției Generale Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului București, aflat în subordinea Domnului Bold Adrian, Arhitect-Șef, a semnat fără drept 230 certificate de urbanism și 15 autorizații de construire”.
Conform constatărilor Inspectoratului de Stat în Construcții reținute prin Adresa nr. DO 230569/16.06.2023, rezultă că din cele 285 de certificate de urbanism și 35 de autorizații de construire care au făcut obiectul verificărilor de către ISC, un număr de 25 de certificate de urbanism și 20 de autorizații de construire au fost semnate de Arhitectul-Șef Adrian Bold, restul purtând semnătura numitului Damian Matei”, explică Alexandru Pânișoară.
Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/desființare se semnează de arhitectul-șef al unității administrativ-teritoriale în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construire, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 aprobate prin Ordinul nr. 839/2009 și ale Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, cu modificările și completările ulterioare.
”În acest sens, numitul Damian Matei, având funcția de șef serviciu în cadrul DGUAT, respectiv în subordinea Arhitectului-Șef, a semnat fără drept un număr de 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire.
Potrivit constatărilor făcute de ISC, Arhitectul-Șef al Municipiului București a înregistrat cereri de efectuare a concediului de odihnă, potrivit cărora locul acestuia a fost ținut de numitul Damian Matei în următoarele date: 27.10.2022, 07.12.2022, 16.03.2023 iar certificatele de urbanism și autorizațiile de construire au fost semnate în datele de: 03.04.2023, 07.04.2023, 24.04.2023, 02.05.2023, 05.05.2023, 15.05.2023 și 17.05.2023.
Datele în care au fost semnate certificatele de urbanism și autorizațiile de construire nu corespund cu datele în care atribuțiile Arhitectului-Șef au fost delegate către alt salariat, pentru un număr de 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire”, a precizat președintele ADU în denunț.
Pentru cele 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire nu au fost identificate, în urma controlului efectuat de ISC, note de serviciu sau alte documente având ca obiect delegarea atribuțiilor ce intră în sarcina arhitectului-șef către alți funcționari publici din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului București.
În consecință, avertizează Alexandru Pânișoară în denunțul depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, ”numitul Damian Matei a semnat 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, fără a avea acest drept. Certificatele de urbanism și autorizațiile de construire sunt acte administrative individuale și, odată emise de autoritatea publică competentă, ele produc efecte juridice. Semnarea acestora de o persoană fără calitate atrage nulitatea absolută. În baza acestor acte administrative se realizează lucrări de construire/desființare și se încheie acte notariale. Nelegalitatea acestora produce daune materiale considerabile, fiind lovite de nulitate orice alte acte încheiate sau emise în baza acestora”.
Cele 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire se află în circuitul civil și produc la data prezentei efecte juridice care în urma unei simple sesizări a unei instanțe de contencios administrativ competentă pot fi anulate și implicit se pot naște daune considerabile ce se pot imputa autorității publice locale”, se mai arată în denunțul din care Gândul prezintă extrase, în exclusivitate.
”Numitul Damian Matei a săvârșit infracțiunile de abuz în serviciu și uzurparea funcției atunci când a semnat cu bună știință cele 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire, folosindu-și poziția din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului General al Municipiului București și totodată săvârșind infracțiunile de fals și uz de fals în acte oficiale, neavând calitatea și atribuțiile prevăzute de lege sau obținute prin mijloacele legale pentru a putea semna aceste acte administrative”, acuză Alexandru Pânișoară.
Conform surselor Gândul, ca urmare a adresei Prefecturii Capitalei, angajații cu atribuții de control în cadrul Inspectoratului în Construcții al Municipiului București au desfășurat o acțiune de control și inspecție, prin sondaj, la Primăria Capitalei, având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire eliberate în ultimele două luni ale lui Adrian Bold ca arhitect-șef, respectiv aprilie și mai 2023. (toate detaliile AICI)
De asemenea, conform Notei de Serviciu nr. 5/14.02.2023, atribuțiile corespunzătoare arhitectului-șef al Capitalei au fost delegate în sarcina lui Damian Matei, în condițiile în care Adrian Bold a participat la lucrările Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice București.
Și în Nota de Serviciu nr. 8/24.03.2023, atribuțiile arhitectului-șef stabilite prin Regulamentul de Ordine Interioară al PMB privind Serviciul Publicitate Stradală și Serviciul Proiecte Urbane au fost delegate în sarcina lui Damian Matei, directorul executiv al Direcției Urbanism.
Inspectorii ISC au constatat că, în ceea ce privește 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construire nu au fost identificate note de serviciu sau alte documente, respectiv cereri de concediu, având ca obiect transmiterea atribuțiilor stabilite în sarcina arhitectului-șef către alți salariați.
CITEȘTE ȘI